# popup
# popup end

A könnyûfém felni!

      
A Könnyûfém felnik összetételét tekintve, alumínium, és ennek ötvözetei!
Felni gyártótól függ, hogy milyen ötvözetet használnak a gyártáshoz, egyesek magnéziumot, mások titánt, stb. Ezek az ötvözetek fontosak az összetételben, ugyanis ezek adják meg a felni szilárdságát!
Könnyûfém felnit ne csak esztétikai szempontból vásároljuk! Az elsõ szempont persze mindig ez. Viszont van egy másik elmélet is, miszerint ezek a felnik, nem olyan zártak, mint az acélfelnik,  így a nyári nagy melegben jobban szellõzik a féktárcsa, ebbõl adódóan nem melegszik túl sem a gumiabroncs, sem pedig a fékrendszer. Ezzel az élettartamot növeljük.
  • Rögzítõ furatok távolsága: Ez az adat mutatja meg, hogy milyen távolsára vannak egymástól a furatok. Pl: 4x100, vagy 5x112
  • Agyközép: Ez fekszik rá a kerékagyra. Minden felni gyártónál más és más a kiinduló méret.
  • Központosító gyûrû: Ezt vagy alumíniumból, vagy mûanyagból készítik, ez a tehermentesítõ és a központosító is egyben. Autótípusonként változik a mérete, ez szûkíti le a felni agyközepét az elõírt méretre. pl: Az Opel Astra G (5x110)  gyári agyközepe 65,1mm, és mondjuk a kiválasztott felni agyközepe 71,1mm , akkor egy 6mm vastagságú központosító gyûrûre van szükségünk, ahhoz, hogy a felszerelt kerék tökéletesen illeszkedjen! Ha ez nem így van, akkor érezük menet közben azt, hogy erõteljesebben ráz a kormánykerekünk!
  • Szélesség: A felni szélessége, melyet collban szoktak megadni. pl: 6,5 vagy 7. 
  • Átmérõ: A felni átmérõje, melyet szintén colban adnak meg. pl: 14', 15', 16' ... stb.
  • ET: A felni besajtolási mélysége mm-ben kifejezve. Ez azt jelenti, hogy mekkora távolságra helyezkedik el a felni középvonala a kerékagytól. Minnél kisebb az ET szám, annál kijjebb fog érni a felni a kaszniból, ha ez az érték nagyobb, akkor meg beljebb fog érni. Tehát ezért kell felni vásárláskor a szakember segítségét kérni.
  • Tartozékok: Könnyûfém felni vásárlásánál, ezek az anyagok (csavarok, központosítógyûrû) általában benne vannak a felni árában. Ezért felni vásárláskor erre kérdezzünk rá, hogy az általunk kiválasztot keréktárcsa, aminek az ára számunkra kedvezõ, ne okozzon meglepetést a felszerelés után mikor a számlánkat fizetnénk ki!
  • Csavar, anyacsavar: Különbözõ autómárkánál más méretûek lehetnek ezek a tartozékok (menetemelkedés, hosszúság, rádiuszos vagy 60°-os kúpos). Általában könnyûfémfelninél ás acélfelninél nem azonosak a csavarok, vagy az anyák. Tehát, hiába van gyári csavarunk a gyári könnyûfémtárcsánkhoz, ezek közel sem biztos, hogy jók lesznek az acéltárcsához, amit a téligumikkal együtt vásároltunk! Mindenképpen kérje szakember segítségét!