# popup
# popup end

A téli gumiabroncsok

    
A tél beálltával mi is felvesszük a melegebb ruhát, és a melegebb lábbelit, bekapcsoljuk a fûtést, felkészülünk a hideg évszakra.
Az autójának is hasonló felkészülésre van szüksége.
A hideg, a havassá, jegessé váló utak különösen kedvezõtlenek a vezetéshez. Ilyen körülmények között is az abroncs az egyetlen érintkezési felület az autó és az út között. Ezért különösen fontos, hogy olyan állapotú gumiabroncsokat használjunk, melyek lehetõvé teszik a biztonságos közlekedést. A téli gumik nemcsak havas felületeken hasznosak. Hidegben a fagyos utakon, száraz és nedves idõben egyaránt létfontosságúak. Fagypont alatti hõmérsékletben hatszorosára nõ a baleset veszélye, ezért 7°C alatt váltson téli gumira! A téli gumik speciális anyagösszetételének, alakjuknak, és mélyebb barázdáinak köszönhetõen csökken a csúszásveszély, ezért sokkal könnyebb a gépjármûvet irányítani, és az úton tartani.

Ne feledje!

Nem elindulni nehéz, hanem megállni!


Emlékeznek erre a mondatra?

-  ÁÁÁÁ régen sem kellett télit venni, akkor csak egyfajta volt és azt szereltettük az autóra!

Igen, ez igaz! De abban az idõben az-az abroncs arra a gépjármû típusválasztékra "éppen " megfelelt...
Azóta eltelt néhány év, évtized, és az elmúlt évek alatt rengeteget minden megváltozott. Fejlõdtünk technikailag.
Egyre több márkájú autót lehet kapni, és csak gondoljuk bele, hogy most egy  mai modern kisautó is már  95 lóerõs, és akkor nem beszélve az ennél nagyobb teljesítményû autókról. Manapság nem mindegy hogy ezekre az autókra milyen abroncsot szereltetünk fel!
Ehhez a változáshoz a gumiabroncsgyártóknak is fel kellett zárkózniuk! Nem mindegy, milyen az anyagösszetétel, profilmélység, mintázat stb. Ne feledjük egy nagyteljesítményû, nehéz autónak a téli csúszós úton meg kell tudnia állni biztonságosan, és erre nem elég, a jó fék!
Egy téli gumiabroncs lágyabb, puhább keverékbõl készül, hogy a téli hideg, fagyos, csúszós úton megfelelõen viselkedjen. Ezt a mintázatban lévõ lamellák és kapaszkodóblokkok segítik, mert a csúszós úton az optimális fékhatás elérése nagyon fontos.
A téli abroncsok anyaga jelentõs mennyiségben tartalmaz szilikát is, hogy a hideg csúszós úton ne váljon merevvé, rugalmatlanná.

Mindig vegye figyelembe, hogy a jeges út

2-szer olyan csúszós, mint a havas;
4-szer olyan csúszós, mint a nedves vagy olvadt hóval fedett;
8-szor olyan csúszós, mint a száraz út.

Forrás: www.michelin.hu

 
Ahogy a fenti képeken is látható a különbség, egy téli abroncs futófelülete lamellázottabb, mint a nyári gumié.

Míg mintázatuk és anyagkeverékük különbözik, a kényelem és az üzemanyagfogyasztás terén már nem tapasztalhatunk nagy eltéréseket. A modern téli gumik csendesek és alacsony a gördülési ellenállásuk. Aki tehát az idõszaknak megfelelõ gumit használja, nemcsak nagyobb biztonságban tudhatja magát, hanem a nyári gumi nyújtotta elõnyökrõl sem kell lemondania.