# popup
# popup end

Abroncscimkézés

A HAMAROSAN BEVEZETÉSRE KERÜLÕ ABRONCSCÍMKÉZÉSRÕL

 

 

Az Európai Parlament és a Tanács 1222/2009/EK rendelete a személy- és kisteherautó abroncsok címkézésérõl 2012 novemberében lép hatályba.

Az új rendeletnek köszönhetõen a fogyasztók sokkal bõvebb információt kapnak az abroncsok biztonságáról (fékezés nedves úton) és a környezetre gyakorolt hatásukról (gördülési ellenállás és külsõ zaj).

A címke megjelenése ismerõs lehet, hiszen ilyet használnak a háztartási gépek és újabban az új autók esetében is, de miért jó ez a fogyasztóknak?

Üzemanyag-fogyasztás

A címke bal oldalán található energia-hatékonysági skála azt mutatja, hogy milyen mértékben járul hozzá az abroncs az üzemanyag-fogyasztáshoz és a szén-dioxid-kibocsátáshoz.
Egy jármû üzemanyag-fogyasztásának körülbelül 20 százalékáért felelnek az abroncsok, elsõsorban a gördülési ellenállásuk miatt. A gördülési ellenállás csökkentése jelentõsen javítja a közúti közlekedés energia-hatékonyságát, és ezáltal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Valójában az abroncs gördülési ellenállásának, egy mûszerrel meghatározott szintje adja meg az abroncs energia-hatékonysági osztályát.

Mi a különbség egy A és egy F osztályba tartozó abroncs között? (Ennél a biztonságot mutató jellemzõnél a G osztályt nem használják).

Egy A és egy F osztályba tartozó abroncsokkal szerelt autó féktávolságában, nedves úton a különbség több mint 10 méter. Ez egy autó hosszának kétszeresével egyenlõ.

 

Mi a különbség az A és a G energiaosztályba tartozó abroncsok között?

A gördülési ellenállás tekintetében van köztük jelentõs különbség, ami számos abroncsgeneráción átívelõ mûszaki fejlesztés eredménye.

Egy A és egy G kategóriás abroncsokkal szerelt autó üzemanyag-fogyasztásában tapasztalt különbség 100 kilométeren 0,5 liter.

  • Évente körülbelül 80 literrel kevesebb felhasznált üzemanyag (évi 15.000 kilométeres használat esetén).
  • Évente több mint 30.000 Ft megtakarítás egy benzines autó esetén (390 Ft/liter benzinár mellett).

Ez amellett, hogy jelentõs megtakarítást jelent a fogyasztóknak, a környezetre is kedvezõ hatással van, mivel a szén-dioxid-kibocsátás kilométerenként 12 grammal csökken.

A címke jobb oldalán található skála az abroncs nedves úton mért fékezési teljesítményét mutatja. A méréseket az EU rendelet által meghatározott körülmények között végzik (sebesség, útjellemzõk, vízmélység, hõmérséklet).

A vizsgált abroncs kategóriáját úgy határozzák meg, hogy egy referenciaabronccsal hasonlítják össze a teljesítményét.