# popup
# popup end

Az abroncs feladata

            
Az abroncs feladata   

 
Manapság az abroncsok és a gépkocsik nagyon kifinomultak. A vezetõk hajlamosak elfelejteni, hogy az abroncsok jelentik az egyetlen érintkezési felületet a talajjal és ebbõl kifolyólag a következõ feladatokat kell ellátniuk: kormányozhatóság, a gépkocsi tömegének viselése, lengéscsillapítás,, gördülés, erõátvitel, tartósság.

 
Kormányozhatóság.

Az abroncsok kormányozzák a gépkocsit függetlenül az útfelülettõl és/vagy a hõmérsékleti viszonyoktól. A gépkocsi úttartása az abroncsoktól függ. Egy abroncsnak ellen kell állnia a keresztirányú erõknek, anélkül hogy a gépkocsi a helyes nyomvonalról lesodródna. Általában véve minden autó tengelyenként írja elõ az alkalmazandó légnyomásokat. Az elsõ és a hátsó tengelyekre elõírt nyomások betartása biztosítja a gépkocsi ideális úttartását.
 
 
A gépkocsi tömegének viselése.
 
Az abroncs viseli a gépkocsi tömegét; nem csak akkor, amikor halad, hanem akkor is, amikor még áll. Jelentõs terhelésnek van kitéve gyorsítás és lassítás során. Egy személyabroncs saját tömegének több mint 50-szeresét hordja.     
 
 
Lengéscsillapítás.
 
Az abroncs elnyeli az útról érkezõ ütéseket és csillapítja az úthibákból adódó rezgéseket, ezáltal kényelmes utazást biztosít és hozzájárul az autó élettartamának meghosszabbításához. Az abroncs fõ tulajdonsága a függõleges irányú lengés- és rezgéscsillapítás. Az abroncsban található levegõ rugalmassága lehetõvé teszi az útegyenetlenségek okozta rugalmas alakváltozást. A helyes nyomás tehát komfortos utazást biztosít, megõrizve a pontos kanyarodás képességét.
 
 
Gördülés.
 

Az abroncs gördülése egyenletesebb, biztonságosabb, gördülési ellenállása kisebb, hogy az utazás kényelmesebb és gazdaságosabb legyen.     


 
Erõátadás.
 
Az abroncs közvetíti: a gyorsítási és lassítási erõket. A néhány négyzetcentiméternyi tapadási felület minõsége jelentõsen befolyásolja az átadható erõk nagyságát.Tartósság.
 
Az abroncs tartós. Más szóval: teljesítményét hosszútávon is megõrzi. Az abroncs kopása természetesen a használattól függ (terhelés, sebesség, az útfelület állapota, a gépkocsi állapota, vezetési stílus stb.), de igen nagymértékû befolyásoló tényezõ az abroncs és a talaj kapcsolatának minõsége is. A nyomásnak ezért nagyon jelentõs szerepe van.
Szerepet játszik:
- a talajlenyomat méretében és formájában,
- valamint a megfelelõ terhelés eloszlásban.     
 
    

 
Ez a 6 funkció garantálja a biztonságot, a komfortot és a gazdaságosságot.
Ezek a funkciók az abroncs teljes élettartama alatt biztosítottak, de a vezetõre is alapvetõ feladatok hárulnak.
Az abroncsnak a hosszantartó mûködéshez levegõre van szüksége.
Ezért elengedhetetlen a nyomás rendszeres ellenõrzése. Tulajdonképpen az abroncs molekuláról-molekulára veszíti el a levegõt, a gumi természetes porozitása miatt. Ehhez adódnak hozzá a szelep és a keréktárcsa rendellenességeibõl, valamint a mechanikai sérülésekbõl, stb. adódó veszteségek.

Az abroncs funkcióinak a kulcsa a nyomás. A nem megfelelõ nyomás jelentõsen csökkenti a biztonságot, a gazdaságosságot és a komfortot. A rendszeres nyomásellenõrzés megelõzi mindezeket a problémákat.
 
   
  Forrás: www.michelin.hu